Технологија лијевања аутомобилских лајсни и тренд развоја технологије ливења

Ливење је једно од најстаријих метода формирања метала. Око 15% ~ 20% ауто делова су одливци направљени различитим методама ливења. Ови одливци су углавном кључне компоненте енергетског система и важних структурних компоненти.

У Европи и аутомобилској индустрији у Сједињеним Државама развијене су земље које се баве производњом напредне технологије производње, квалитета производа, ефикасности производње, загађивања животне средине. Ливење сирових и помоћних материјала формирано је серијом и стандардизацијом, читав производни процес је постигнут механизација, аутоматизација и интелигенција. Ове земље уопштено користе дигиталну технологију за побољшање нивоа дизајна ливничких процеса, смањујући стопу отпада од око 2% до 5%, те успоставила мултинационални систем услуга и мрежну техничку подршку. Насупрот томе, кинески аутомобилски одливци, иако већи у производњи, углавном су црни одливци са додатном вредношћу и ниским техничким садржајем и релативно једноставном структуром, који су далеко од иностраних земаља. Овај рад, углавном из аутомобила за уштеду енергије и аспекте заштите животне средине развојних потреба, говори о аутомобилској технологији и развоју аутомобилске технологије.

Са растућом потражњом за уштеду енергије аутомобила и заштитом животне средине, као и са смањењем трошкова производње, предности ливења и формирања постојећег ливења, оригиналног штанцања, заваривања, ковања и лијевања више делова, кроз рационални дизајн и конструкциону оптимизацију Формирање ливених интегралних делова може ефикасно смањити тежину делова и смањити непотребну технологију обраде, како би постигли компоненте лаких и високих перформанси.

Под претпоставком обезбеђивања снаге и безбедносних перформанси возила, тежина празног возила може се смањити што је више могуће како би се смањила тежина возила како би се побољшали динамички учинци возила, смањили потрошња горива и смањили загађење издувних гасова. Сваких 100 килограма смањења тежине аутомобила, потрошња горива од 100 км може се смањити од 0.3 ~ 0.6 Л, уколико тежина возила смањи 10%, ефикасност горива може се повећати од 6% до 8%. Са потребом заштите животне средине и очувања енергије, лагана тежина аутомобила постала је тренд развоја светског аутомобила. Лака тежина аутомобилских одливака постала је један од важних праваца развоја аутомобилских одливака.

Формирање тзв. Прецизног ливења за ливење углавном се односи на изгубљену технологију пене пене и инвестиције. Са развојем технологије за обликовање ливења у аутомобилској индустрији, прецизно обликовање ливења се односи на тип поступка формирања ливења. Одливци направљени овим обликовањем могу се директно користити без резања или сечења. Са све већим захтевима о прецизности одливака, технологија лијевања прецизних формирања убрзано се развијала посљедњих година, а појавиле су се и нове методе лијевања, попут прецизног ливења пијеска, изгубљеног пјенастог лива, контроле притиска и лијевања притиска. Метода лијевања Цосвортха је развила Велика Британија с комбинацијом циркона песка песка и употреба метода за контролу електромагнетске пумпе успешно је коришћена за масовну производњу цилиндра алуминијумске легуре, а било је много технолошких варијација, као што је употреба ливење под ниским притиском уместо електромагнетног процеса ливења. Ова врста метода ливења може произвести дебљину зида цилиндра алуминијумске легуре од 3,5 ~ 4,0 мм, представља представник прецизног поступка ливења пијеска.

Да би задовољио све строжије законе и прописе о заштити животне средине, аутомобил се креће у правцу лаке тежине. За сваких 10% смањења у смањењу тежине возила, потрошња горива може се смањити за 5,5%, економичност потрошње горива може се повећати за 3% ~ 5%, а емисија може бити смањена за око 10%. Примена од алуминијума и магнезијума и других одливака од обојених метала, развој великих и сложених интегрисаних структура одливака и широка примена прецизне технологије ливења ливада је главни начин за постизање лаганих аутомобилских одливака. Због тога је неопходно да се истраживање, развој и производња аутомобилских одливака реализују кроз широко коришћење дигиталних технологија, кроз широку примјену високих перформанси ливених материјала и опреме за аутоматизацију и задовољавању потреба савремене аутомобилске индустрије.