Знање процеса лијевања аутомобила и тренд развоја технологије лијевања

1. Правац развоја аутомобилских одливака

1.1 интегрисани дизајн аутомобилских одливака

Уз уштеду енергије аутомобила и смањење трошкова производње захтеви и даље повећавају, у потпуности искоришћавају предности лијевања, оригиналног штанцања, заваривања, ковања и лијевања који формирају неколико делова, кроз разумни дизајн и оптимизацију структуре, како би се постигао интегрисани дијелови ливења Формирање може ефикасно смањити тежину делова и смањити непотребну обраду процеса, како би се постигао тежина делова и високих перформанси.

Развојни тренд интеграције ливења аутомобила је очигледнији у развоју одливака од обојених легура. Да би се у потпуности искористио процес ливења за постизање карактеристика комплексне структуре одливака, постојао је интегрисани дизајн врата,

Скелет сједишта, скелет дасхбоард-а, предњи рам и заштитни зид, чија је величина знатно већа од тренутно произведених одливака, захтијева производњу од 4 000 до 5 000 т или још веће машине за ливење ливених тона.

1.2 тежина аутомобилских одливака

Да би се обезбедила снага и безбедност возила под условима аутомобила што је више могуће смањити квалитет припреме, постићи лагану тежину, тиме повећавајући снагу аутомобила, смањити потрошњу горива и смањити загађење издувних гасова. Смањивање аутомобила од 100 кг на 100 грама, потрошња горива од 100 км може се смањити за 0.3 ~ 0.6 Л, ако смањење тежине возила од 10%, ефикасност потрошње горива може се повећати за 6% до 8%. Уз потребе заштите животне средине и очувања енергије, тежина аутомобила постала је светски тренд развоја аутомобила, тежина аутомобилских одливака постала је један од важних праваца развоја аутомобилских одливака.

1.2.1 Лака конструкција одливака од аутомобила

За укупни сигурносни фактор одливака, једнак дизајн дебљине је једна од главних метода дизајна за одливке аутомобила. Међутим, главни недостатак једнаког дизајна дебљине јесте то што се структурне перформансе не могу у потпуности искористити, а тежина ливења се повећава. Користећи ЦАЕ анализу, оптимизацију топологије и друга средства за оптимизацију дизајна делова, тако да делови вредности напрезања различитих делова блиских различитим деловима дебљине зида нису у складу, мале дијелове тањих дебљина материјала или не да смањују материјал тежине. Узимајући у обзир обликовање ливења може постићи обликовање одлива сложене структуре, можете постићи различите неправилно обликане попречне пресеке. Дизајн, коришћење ЦАЕ или оптимизација топологије и друге методе стресне анализе делова. Према расподели силе, одредити облик делова и специфичну дебљину локалног материјала. Кроз арматуру за ливење, рупице за копање и задебљање, могу знатно смањити тежину делова.

1.2.2 Одливци од лаке легуре

Употреба алуминијума и магнезијума и других материјала лаке лаке легуре представљају главне мјере губитка тежине тренутних произвођача аутомобила. Густина алуминијума је само 1/3 челика и има одличну отпорност на корозију и дуктилност. Густина магнезијума је мања, само 2/3 алуминијума, одлична у условима ливења високог притиска. Снага специфична за алуминијум и магнезијум (однос снаге и квалитета) су доста високи, смањивање тежине, побољшање ефикасности горива игра одлучујућу улогу. Америчка аутомобилска индустрија у последње две године за побољшање конкурентности, са значајном употребом одливака од алуминијума и магнезијума и интегрисаним лијевањем је блиско повезана.

1.2.3 Високе перформансе аутомобилских одливака

Побољшати перформансе материјала, тако да тежина јединица може издржати већа оптерећења, један је од начина за ефикасно смањење тежине одливака. Одливци од стент-а представљају значајан део одливака, а развој ливења такође је постао један од фокуса. Кроз топлотном третману и другим мерама за промену материјалних микроструктура, чиме се повећава чврстоћа дијелова, крутости или жилавости, може ефикасно смањити тежину делова.

Изотонично угушено нодуларно гвожђе побољшава се не само чврстоћа челика од обичног челика, а густина је нижа од челика, густина од 7,1 г / цм3, док је густина челика од 7,8 г / цм3 широко препоручљива година, материјал. Коришћење изотермичког каљења дуктилног гвожђа, у истој величини ливења под условима светлости, 10% лакше од челика. Компанија Донгфенг Мотор у одређеној врсти комерцијалних возила коришћена је за хлађење ливеног гвожда од челика од жељеза,

А за изотермичне гашење дуктилних гвожђа комадиће високе чврстоће од 14 делова за суспензију у редизајн стручног форума. Табела 1 је употреба изотермичког каљења нодуларног гвожђа након замене лаког ефекта, смањење укупне тежине од скоро 40%, ефекат је значајан. Треба напоменути да ефекат мале тежине у Табели 1 није само замена материјала, већ и допринос лаког дизајна. Генерално, замена материјала за аутомобилске одливке често је праћена лаганим дизајном делова.

У легуре алуминијума и легуре магнезијума, одливци такође користе високе чврстоће високе чврсте материје за замену оригиналног губитка тежине легуре лаке легуре на основу примјене материјала високих перформанси за додатни губитак тежине, а Генерал Моторс Цорпоратион Сједињених Држава замењује високу -производљивост АЕ44 легура Оригинална легура алуминијума, употреба метода ливења високог притиска подконструкције за производњу, у губитку тежине алуминијумске легуре на основу даљег мршављења 6 кг.

2. Правац развоја аутомобилске технологије ливења

2.1 Технологија производње одливака од клошарних структура танких зидова

Са развојем аутомобилске индустрије и потражњом за уштедом енергије и смањењем емисије, тежина делова аутомобила све више постаје све лакша. Кроз танзонски дизајн, то је важан развојни правац блок мотора. ФАВ Цастинг Цо., Лтд. за ФАВ Волксваген производњу лијевог гвожђа, на пример, рана производња 06А цилиндра зид дебљине 4,5мм ± 1,5 мм, ЕА111 цилиндар зид дебљине 4 мм ± 1 мм, тренутне масе производње ЕА888Ево2 цилиндар дебљина зида 3,5 мм ± 0,8 мм, структура производа следеће генерације ЕА888Ген.3 цилиндра је сложенија, а дебљина зида од само 3мм ± 0,5 мм је најтањи сиви ливни цилиндар. У масовној производњи, постоје неки проблеми као што су поломљено језгро, дрифт језгро и дебљина зида флуктуирају. Међутим, контролирањем квалитета језгра пијеска и песка, али не може задовољити захтјеве за производњу цилиндара ЕА888Ген.3, мора се користити као цијела група процеса сипања језгре.

2.2 Технологија производње великих структурних делова алуминијум-магнезијумских легура

Уз растућу потражњу за уштедом енергије, заштитом животне средине и смањењем трошкова, велики структурни лијевање алуминијум-магнезијих легура постаје важан развојни тренд, а његова технологија производње постала је актуелни развој врућих тачака. У овом тренутку, главна производна технологија великих структурних делова алуминијум-магнезијумске легуре је ливење високог притиска, ливење екструзијом и ливење под ниским притиском. Као ефикасност производње ливења високог притиска, квалитет производа постао је главни производни процес, развој његове производне технологије углавном је концентрисан у процесу ливења високог притиска лако се увлачи, лако се створи стомата унутар ливења, не може проблеми са топлотним третманом.