Тренд развоја технологије и процеса развоја технологије лијевања

Отприлике од 15% до 20% ауто делова су одливци произведени различитим методама ливења. Ови одливци су углавном кључне компоненте енергетског система и важних структурних компоненти. Тренутно развијене земље Европе и Сједињених Америчких Држава развијају технологију производње ливења аутомобила, квалитет производа је добар, висока ефикасност производње, загађење животне средине. Ливење сирових и помоћних материјала формирано је серијом и стандардизацијом, читав производни процес је постигнут механизација, аутоматизација и интелигенција. Ове земље углавном користе дигиталну технологију за побољшање нивоа дизајна процеса лијевања, одлазећи стопом отпада од око 2% до 5%, и успоставио је мултинационални систем услуга и подршку мрежној технологији. Насупрот томе, иако је кинески аутомобилски одлив већи производ, али већина њих је ниска додатна вриједност и низак технички садржај, структура је релативно једноставна црна одливака и јаз између иностраног нивоа. У овом чланку се углавном говори о правцу развоја аутомобилског ливења и аутомобилске технологије из развојне потражње за уштеду енергије аутомобила и заштити животне средине.

1. Правац развоја аутомобилских одливака

1.1 интегрисани дизајн аутомобилских одливака

Уз уштеду енергије аутомобила и смањење трошкова производње захтеви и даље повећавају, у потпуности искоришћавају предности ливења, оригиналног штанцања, заваривања, ковања и лијевања који формирају неколико делова, кроз разумни дизајн и оптимизацију структуре, како би се постигли интегрирани дијелови ливење Формирање, може ефикасно смањити тежину делова и смањити непотребну обраду процеса, како би се постигло тежина делова и високих перформанси.

Развојни тренд интеграције ливења аутомобила је очигледнији у развоју одливака од обојених легура. Да би се у потпуности искористио процес ливења како би се постигли карактеристике производње сложених структурних одливака, интегрисани су дизајн панела врата, скелета сједишта, скелета на контролној табли, предњег рама и интегрисаног дизајна одливака високог притиска, величина је значајно већа од тренутне производње Цастинг, потреба за 4000 до 5000 т или чак већу тонажну машину за ливење за производњу.

1.2 тежина аутомобилских одливака

Да бисте обезбедили снагу и безбедност возила под условима аутомобила што је више могуће смањити квалитет припреме, постићи лаку вожњу, чиме се повећава снага возила, смањује потрошња горива и смањује загађење издувних гасова. Квалитет возила је смањен за 100 кг, а потрошња горива на 100 км може се смањити за 0,3 до 0,6 Л. Ако је тежина возила смањена за 10%, ефикасност горива може се повећати за 6% до 8%. Уз потребе заштите животне средине и очувања енергије, тежина аутомобила постала је светски тренд развоја аутомобила, тежина аутомобилских одливака постала је један од важних праваца развоја аутомобилских одливака.

2. Правац развоја аутомобилске технологије ливења

Технологија производње танких зидова одливака комплексне структуре

Са развојем аутомобилске индустрије и потражњом за уштедом енергије и смањењем емисије, тежина делова аутомобила све више постаје све лакша. Кроз танзонски дизајн, то је важан развојни правац блок мотора. ФАВ Цастинг Цо., Лтд. за ФАВ Волксваген производњу лијевог гвожђа, на пример, рана производња 06А цилиндра зид дебљине 4,5 мм ± 1,5 мм, ЕА111 цилиндар зид дебљине 4 мм ± 1 мм, тренутне масе производње ЕА888Ево2 цилиндрични зид дебљина 3,5 мм ± 0,8 мм, структура производа следеће генерације ЕА888Ген.3 цилиндра је сложенија, а дебљина зида од само 3мм ± 0,5 мм је најтањи сиви ливни цилиндар. У масовној производњи, постоје неки проблеми као што су поломљено језгро, дрифт језгро и дебљина зида флуктуирају. Међутим, контролирањем квалитета језгра пијеска и песка, али не може задовољити захтјеве за производњу цилиндара ЕА888Ген.3, мора се користити као цијела група процеса сипања језгре.

2.2 Технологија производње великих структурних делова алуминијум-магнезијумских легура

Уз растућу потражњу за уштедом енергије, заштитом животне средине и смањењем трошкова, велики структурни лијевање алуминијум-магнезијих легура постаје важан развојни тренд, а његова технологија производње постала је тренутна развојна тачка. У овом тренутку, главна производна технологија великих структурних делова алуминијум-магнезијумске легуре је ливење високог притиска, ливење екструзијом и ливење под ниским притиском. Као ефикасност производње ливења високог притиска, квалитет производа постао је главни производни процес, развој његових технологија производње фокусиран на процес високог тлака, лако се увлачи, лако се формира поре, не може загријавати проблеме у третману.

2.3 Ливење прецизне ливне технике

Обично се назива прецизно ливење аутомобилског ливења, углавном се односи на елиминисање технологије калупа и инвестирања у ливење. Са развојем технологије за ливење аутомобила, лијевање прецизног обликовања је нека врста метода формирања ливења. Одливци произведени овим методом формирања могу се директно користити без резања или сечења. Са побољшањем прецизности величине ливења, технологија лијевања прецизних формирања развијена је у посљедњих неколико година, а развијена је и низ нових метода лијевања, попут прецизног ливења пијеска, изгубљеног пјенастог лива, контролисаног притиска и лијевања тлака. Метода за лијевање Цосвортха развила је Велика Британија помоћу комбинације језгра цирконијевог песка и контролисана електромагнетном пумпом. Успешно се користи за масовну производњу цилиндара алуминијумске легуре и појавио се у многим варијантама процеса, као што су ливење ниским притиском уместо електромагнетног ливења и других процеса. Употреба ове врсте метода ливења може да створи дебљину зида од 3,5 ~ 4,0 мм цилиндар алуминијумске легуре, тренутна прецизна ливења у песку у име процеса.

У процесу ливења високог тлака развијен је на основу вакуумског ливења, кисеоника за ливење, полутврдог металног реолошког или тиксотропног процеса ливења, који је дизајниран да уклони кварљиве лијевове, побољша унутрашњи квалитет и проширује примјену љеваоничких апликација. У поступку екструзионог лијевања, талина се пуни и ојача под притиском и има предности глатког, без металне прскања, мањег губитка оксидације металних течности, уштеде енергије, сигурног рада и дефеката отвора за лијевање. Алуминијумска легура високих перформанси која се бави развојем и применом широког спектра апликација.

Стални раст производње аутомобила захтијева производњу ливења на висок квалитет, одличне перформансе, у близини нето облика, вишеструке врсте, ниску потрошњу, ниске трошкове. Као возило од око 15% до 20% делова су одливци. То захтева индустрију ливења да настави да користи разне нове технологије, нове материјале за побољшање укупног нивоа лијевања. Технологија ливења прецизних ливења може да задовољи горе наведене захтеве одливака из аутомобила, а њене примене ће покривати и различите поступке ливења одливака из аутомобила.

Како би задовољили све захтјевније еколошке прописе, аутомобили се крећу ка малој тежини. Смањена тежина возила за 10%, потрошња горива може се смањити за 5,5%, економичност потрошње горива може се повећати за 3% до 5%, а смањење емисије за око 10%. Примена од алуминијума и магнезијума и других одливака од обојених легура, развој велике сложене структуре интегрираних одливака и широка примена прецизне технологије ливења калупа је постизање главног начина смањивања тежине одливака у аутомобилима. Због тога се захтева широко коришћење дигиталних технологија на бази високо квалитетних ливених материјала, опреме за аутоматизацију, као што су широк спектар средстава за постизање развоја и производње аутомобилских одливака како би се задовољиле потребе савремене аутомобилске индустрије.