Дискусија о квалитетној инспекцији одливака машина

Дискусија о квалитетној инспекцији одливака машина

Механички квалитет ливења, укључујући инхерентан квалитет механичког ливења, изглед квалитета, употреба квалитета. Његови специфични захтјеви, генерално у дијеловима и сродним техничким документима су јасно дефинисани. Да би се обезбедио квалитет механичког ливења, ливење свих аспеката производње, посебно након чишћења, мора да врши инспекцију квалитета. Свако неисправно механичко ливење, након поправке да би се испунили захтеви, не утиче на потребу корисника.

1, преглед кварова дефеката

1) Контрола грешака у изгледу Приликом инспекције са оштећењима као што су пукотине, површинске поре и скупљање, лепљив песак и остали недостаци изложени изгледу одливака машинама голим оком или помоћу лупе и чекића итд., Употреба мерне алате, калупе и радну платформу итд. да би се проверило да ли цртежи механичког ливења испуњавају захтеве, са различитим алатима за мерење како би се тестирало да ли тежина механичког ливења у оквиру дозвољеног одступања.

2) Инспекција дефеката површине

① флуоресцентни метод детекције: механичко ливење уроњено у флуоресцентну течност, због капиларног феномена, флуоресцентна течност продире у механичке кварске површине, а затим уклања механичко ливење и обришу, постављено у ултраљубичасто (живу кварцну лампу) зрачење. Употреба флуоресцентне течности примјеном принципа ултравиолетне свјетлости може одредити површинске пукотине и друге недостатке на локацији.

② метод бојења: употреба пропустљивости течности, површина одузетог механичког ливења превученог слојем добре препустности боје течности (као што је керозин, ацетон, боја и друга смеша), све док течност не продре у површински недостаци, обришите Површина течности за бојење, прскане слојем цинк бијелог и белог праха приказа, затим резидуалне дефекте у пореима средства за бојење сисушене су до површине како би се показао прашак и показао облик дефекта.

3) Интерни преглед дефекта

① зрачни преглед: механички недостаци се могу наћи унутар одливака, као што су поре, скупљање, пукотине, укључења и тако даље. Слика 2-10 приказује радиографски дијаграм. За важне машинске одливке, као што је одбрамбена индустрија са машинама од класе И, обично је потребно провести контролу од 100%. Најчешће коришћени зраци су: рендген и рендген. Пенетрација првог од другог, али сензитивност је већа од друге, ови зраци могу продрети у метал, тако да је филм осјетљив. Када зрака продре у објекат, она ступа у интеракцију са атоми у објекту, а енергија зрака се континуирано апсорбује и распршује до постепеног пропадања. Што је густина објекта већа, то је бржи губитак енергије, густина рупа и укључивања у одливу машина много је нижа од густине метала. Када зраци и ови дефектови делују, слабљење је мање, а енергија на филму је већа од дефекта. Може приказати облик дефекта на филму.

② ултразвучна контрола: механичко ливење се такође може наћи унутар дефеката, као што су поре, пукотине, укљчице, као што су лабаве. За челичне одливке користите овај метод за детекцију максималне дебљине зида (1000мм) методе. Ултразвучно тестирање са радном фреквенцијом често више од 1МХз. Ултразвучни таласи се шире од једног медија до другог на интерфејсу, нарочито када се ултразвук пренесе из метала у ваздух, скоро 99% рефлексије из интерфејса уназад. Ултразвучно испитивање је примена ове функције за проналажење унутрашњих недостатака механичког ливења. Када се сонда полако креће на механичком лијевању, ако нема механичког лијевања, само талас који се рефлектује на површину сонде и талас Б који се формирају на доњој површини рефлектују се на екрану осцилоскопа. Уколико постоји недостатак у делу механичког ливења. Постоји и Ф-талас који се огледа у дефекту, што је већи дефект, то је већа висина Ф-таласа, што може утврдити локацију и тежину дефекта у механичко ливење.

③ тест притиска: високи притисак, вакум са машинама одливака, као што су пумпе, вентили итд., Треба да изврши испитивање притиска како би проверио да ли има рупа у механичким лијевањима. Када ће тест имати одређени притисак ваздуха (или воде, уља и сл.) У затворену механичку кутију за ливење, као што је механичко ливење кроз пукотине, рупице и слично, доћи ће до цурења и на тај начин пронаћи локацију дефекта . Тестни притисак је обично више од 30 до 50% радног притиска механичког ливења, што је и механичка процена јачине ливења. Када механичко ливење није лако формирати запечаћену шупљину, која се не може извести на тесту притиска, метода се може користити за испитивање механичког продирања керозинског компактора.